Lente/Zomer | We mogen weer op roofvissen vissen!

Een visvakantie boeken, waar moet je op letten?

Het gesloten seizoen komt er weer aan. Voor de roofvissers een nachtmerrie, maar daar is een oplossing voor: Een visvakantie in het buitenland boeken. In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten en hoe je je het beste kan voorbereiden op een succesvolle (roof)visvakantie.

Een visvakantie boeken, waar moet je op letten?

Tijdens het gesloten seizoen in Nederland is het wel toegestaan om bijvoorbeeld in Zweden te gaan roofvissen. Wij zijn meerdere malen naar Zweden geweest om de meivakantie of zomervakantie door te brengen op het water. Zweden heeft prachtige natuur, waaronder meer water dan vissers. Er is dus een grote kans dat je water gaat bevissen wat nog nooit een vissers heeft gezien.

Locatie

Ben je van plan om in de meivakantie naar Zweden te gaan dan raden wij aan om te kiezen voor midden of zuid zweden. Dit omdat in het verre noorden (lapland) het vaak nog vriest. Wil je graag wel naar het noorden dan is het slimmer om te kiezen voor de zomervakantie.

In deze twee periodes is de snoek vaak net klaar met paaien en zijn ze zeer actief.

Bij Sweeds.nl hebben we goede ervaringen met rustige stuga's gelegen aan het water, bij hen is er een optie om een zeer goede motorboot te huren bij het huisje. Let er alleen wel op of het brak of zoet water is. Dit kan grote gevolgen hebben op je materiaal (daar kom ik later in dit artikel op terug). De stuga's van sweeds liggen rondom het plaatsje Västervik.

Bij Wildernesslife.se hebben we in 2017 een diehard visvakantie gehad in het verre noorden, dit was zonder electriciteit of stromend water. We zaten aan een natuurgebied waar alleen wij mochten vissen. We merkte daar direct dat de snoeken van een ander kaliber zijn, ze zijn heel gretig en aarzelen niet om het aas meerdere keren per worp te pakken. Zeker in combinatie met topwater (poppers) kunstaas is dit een zeer toffe manier van vissen. Bekijk hier een fotoimpressie van deze visvakantie in Lapland.

Een visvakantie boeken, waar moet je op letten?
Auto of Vliegtuig?

Er zijn over het algemeen twee manieren om in Zweden te komen; met de auto of met het vliegtuig. Beide hebben voordelen en nadelen.

Auto/Camper

- Goedkoop (er zijn wel kosten voor tolwegen en veerboot)
- Je kan veel spullen meenemen
- Je kan je eigen boot meenemen (hier gelden extra kosten voor de veerboot)
- Je doet er langer over/je komt vermoeider aan

Vliegtuig

- Duurder d.m.v. huur auto in Zweden
- Je kan minder spullen meenemen
- Hengels moeten als speciale bagage apart meegenomen worden
- Je bent er sneller/je hebt meer energie over

Wij hebben beide manieren geprobeerd over de jaren heen. Mijn voorkeur gaat uit naar vliegen, mits het vliegveld binnen een paar uur van de locatie af ligt. Met het vliegtuig is het ook makkelijker om naar het uiterste noorden van Zweden te gaan, waar een veel ruigere natuur is en je meer kans hebt om plekken te vissen waar nog nooit iemand heeft gevist.

Een visvakantie boeken, waar moet je op letten?
Materialen en vlucht

Neem voldoende, maar niet teveel materiaal mee. Enkele reserve aasjes, onderlijntjes, haken en hoofdlijn is voldoende. Je zal gauw merken dat je teveel spullen wilt meenemen. Wij kozen bijvoorbeeld voor ieder een Ultra light set, Jerk set, doodaas set,centimeters en tangen. Vergeet niet kleding mee te nemen bestaande uit veel laagjes. Dit is makkelijk uit/aan te trekken bij snelle weersveranderingen (waar Zweden om bekend staat).

Mocht je gaan vissen in brak water, houdt er dan rekening mee dat je zoutbestendige reel, onderlijn en haken gebruikt. Ook is het noodzakelijk om de reel af te spoelen met zoet water na een dag vissen, dit om te zorgen dat de reel langer mee gaat en er geen zout gaan nestelen binnen in de reel.

Als je toch om welke reden dan ook iets tekort komt kan je altijd nog naar de lokale viswinkel om het één en ander te halen.

Een visvakantie boeken, waar moet je op letten?
Vergunningen en Regelgeving

Let altijd voordat je gaat vissen of je er daadwerkelijk mag vissen. Sommige wateren vereisen een speciale vergunning en anderen niet. Een ander punt van aandacht is de regels met betrekking tot de natuur en hoe daarmee om te gaan. Lees goed wat wel en niet mag voordat je klakkeloos je gang gaat. Uiteindelijk ben je te gast in een ander land en is het wel zo fijn om dat te respecteren.

Een visvakantie boeken, waar moet je op letten?
Conclusie

Maak een keuze tussen noord of mid/zuid Zweden en plan je vakantie daaromheen. Uiteindelijk zorgt een goede voorbereiding voor een ontspannen vakantie. Voor je het weet sta je midden in de natuur, machtig mooie visavonturen te beleven.

Een visvakantie boeken, waar moet je op letten?