Lente/Zomer | We mogen weer op roofvissen vissen!

Wat te doen tijdens het gesloten seizoen 2019?

Alle roofvissers zitten twee maanden van het jaar met hun handen in het haar; Gesloten seizoen is over het algemeen de lastigste maanden om door te komen vanwege het verbod op het vissen op roofvis. In dit artikel laten wij zien hoe wij de maanden april en mei doorkomen door te vissen op andere vissoorten zoals: Zeelt, Ruisvoorn, Karper, Winde en Brasem.

Wat te doen tijdens het gesloten seizoen 2019?
Wat zijn de regels tijdens het gesloten seizoen?

Van 1 april tot 30 mei (de laatste zaterdag van mei) is het verboden om met (stukjes) doodaas of kunstaas te vissen en is er een terugzetplicht voor snoeken, snoekbaarzen en baarzen. Het is wel toegestaan om te vissen met worm, dit is heel leuk te combineren onder de dropshot of onder de dobber.

Houdt er wel rekening mee dat deze wetten zijn ingevoerd om de vissen met rust te laten tijdens de paai, mocht je dus in de loop van de maand maart ook paaiende roofvissen zien. Denk dan bij jezelf na of het verstandig is om te gaan vissen. Hoe meer de vissen in rust kunnen paaien, hoe meer plezier je zal hebben van de vissen in de toekomst.

Wat te doen tijdens het gesloten seizoen 2019?
Vissen op zeelt

Zeelt is één van de lastigste vissen om gericht op te vissen. Dit komt doordat het een hele schuwe vis is en alleen leeft in heldere plantenrijke wateren (bijvoorbeeld leliebedden).

Wij vissen vaak op zeelt door middel van een wickle picker/feeder. Dit is een statische visserij met een voerkorf en een onderlijn met mais, wormen of maden aan de haak. Het kan ook met een dobber met mais, wormen of maden. Deze zou ik dan vlak boven de bodem presenteren en kiezen voor een werphengel wat de dril van de vis een heel stuk makkelijker maakt. Een vaste stok zou ook prima kunnen mits er gebruik wordt gemaakt van topelastiek. Vaak merken wij dat tijdens het gesloten seizoen (wat best vroeg in het jaar is) dat de zeelten beter te vangen zijn in de avonden, later in het jaar lukt het prima overdag. Bijvangsten van deze visserij zijn vaak brasems en voorntjes.

Zie ook deze fotoverslagen: Zeeltverslaving & Zeeltvissen met mais & Zeeltvissen in het gesloten seizoen

Wat te doen tijdens het gesloten seizoen 2019?
Vissen op windes & ruisvoorns met korst

Windes leven vaak in licht stromend water, waar het een en ander door het wateropvlak stroomt de ganze dag. Met ultra light gear en alleen een haak + korst aan de lijn is een hele leuke vismethode om de windes en grote ruisvoorns te belagen. Wat voor ons het beste werkt is om de korst lichtjes nat te maken zodat het werpen makkelijker gaat. Vervolgens gooi je voorzichtig richting het midden van het water en loop je paralel met het water mee zodat de korst op een natuurlijke manier mee gaat met de stroming. Zorg ervoor dat je slip goed staat ingesteld, want deze vissen kunnen een behoorlijk spurt trekken zodra ze hebben gebeten.

Zie ook dit fotoverslag: Korstvissen op de kromme rijn

Wat te doen tijdens het gesloten seizoen 2019?
Vissen op karper met korst of kattenbrokken

Het vissen op karper met korst of kattenbrokken is totaal anders vergeleken met bovengenoemde vismethodes. Vaak draait het hier om de vissen te vinden en daar zo dicht mogelijk bij te gooien zonder dat ze je door hebben. Hoge begroeing aan de waterkant helpt hier enorm bij.

De karper vinden hoeft niet persé zo te zijn dat je de karpers ziet liggen of zwemmen. Het kan ook zijn dat je de karper herkent door rietstengels die anders bewegen dan normaal of kringen aan het wateroppervlak. Het is superleuk om dit zelf te proberen en vissen steeds beter te leren kennen en herkennen. Loop eens een extra rondje met de je hond (of die van je buren) en wordt hier steeds beter in.

Zie ook deze fotoverslagen: 25ponder op de korst & Dagje karperen

Wat te doen tijdens het gesloten seizoen 2019?
Visvakantie boeken in het buitenland

Een alternatief kan zijn om het gesloten seizoen in het buitenland door te brengen. In veel landen is er geen gesloten seizoen voor roofvis en kan je dus het hele jaar door blijven vissen.

Eerder hebben we een artikel geschreven waar we alles vertellen waar je op moet letten en hoe je je het beste kan voorbereiden op een succesvolle (roof)visvakantie: Een visvakantie boeken, waar moet je op letten?

Wat te doen tijdens het gesloten seizoen 2019?