
Waar en hoe begin je dan? Inderdaad; het internet. In plaats van struinend langs de waterkant worden talloze websites bezocht. Ook YouTube geeft goede informatie prijs. Wat lastig is, is dat er niet heel veel overeenkomsten te vinden zijn. Gelukkig een aantal zaken wel, dus laten we hier eens op inzoomen. Wat verder rest is uren maken aan de waterkant, om zo je eigen ervaring te creëren en daarop te bouwen en te vertrouwen.
Water Wolf
Een aanrader is om te kijken naar filmpjes die gemaakt zijn met een Water Wolf. Voor mensen die niet bekend zijn met dit stukje techniek; het is een onderwatercamera die wordt gericht op het aas (bevestigd aan je hoofdlijn) Zo kun je terugkijken wat er in de sessie is gebeurd. Wat erg interessant is om te zien, is dat snoeken soms wel tot meer dan 15 minuten lang voor het aas blijven liggen, alvorens in actie te komen. Ook zijn er filmpjes te zien dat de snoek even een paar keer letterlijk proeft, maar vervolgens weer wegzwemt. Tot slot de filmpjes waar meteen wordt ‘toegeslagen’ of het aas letterlijk links (of rechts) wordt gelaten.
Wat kunnen we hieruit opmaken? Eigenlijk niet zo heel veel, behalve dat er, naast het vinden van een goede stek, nog veel meer factoren zijn die een snoek wel of niet doet bijten. Het is in ieder geval een aanrader om zelf het gedrag van de snoek te bestuderen. Het heeft mij vertrouwen gegeven om een visje een lange tijd op de bodem te laten liggen, met de wetenschap dat een snoek soms echt even nodig heeft om het aas daadwerkelijk te pakken.

Stekkeuze
Een overeenkomst die je overal op het internet vindt is de keuze voor havens, bruggen en luwten. Havens zijn voor veel (beginnende) vissers lastig, omdat vele havens alleen bereikbaar zijn vanuit de haven, en dan moet je zelf ook een boot hebben. Dit geldt ook voor mij. Daarnaast moet je ook nog eens in de buurt van havens wonen om er veel uren te kunnen maken en ervaring op te doen.
Bruggen en onderbrekingen kan ik al bevestigen vanuit mijn (en onze) ervaring met het vissen van dobbers. Een reden die niet altijd omschreven wordt, maar wat wel mijn ervaring leert, is dat bruggen (bruggetjes), duikers en andere ook een windbreker zijn. Zeker in de winter is dit een fijne plek voor aasvis om samen te scholen. Logischerwijs komt de roofvis hier ook bij liggen.
Onder water is er uiteraard ook nog een schat van informatie te vinden. Hierbij doel ik op de diepte van het water. Dit is, zonder dieptemeter, een wat complexere uitdaging. De diepte peilen door middel van peillood is een mogelijkheid. Tegenwoordig is het echter een stuk makkelijk, mits je portomonee het toelaat, om als kantvisser gebruik van te maken van een Deeper. Dit is een dieptemeter die je inwerpt en via WiFi of Bluetooth de diepte en bodemstructuur doorgeeft, wat te zien is op je smartphone. Maar wat dan? Taluds zoeken en dan onder een goed uitziend talud een aasvis presenteren. Of gewoon simpel iets diepere plekken of andere bodemstructuren dan de rest van het water.
Als voorbeeld: op mijn ouder thuiswater was er een plek waar we veel snoek en snoekbaars vingen. Recent hebben we hier met de Deeper het water in kaart gebracht. Wat bleek? Het water was hier 20-40cm dieper dan het grote omliggende water. Uiteraard zou je nu kunnen denken ‘wat is nou 20-40cm?’. Als je dit percentueel omzet, is het erg veel. Ik praat hier namelijk over een stadspark waar de gemiddelde diepte 100cm is. Op het moment dat het dan ineens 120-140cm is, heb je een diepteverschil van 20 tot 40%!

Montage
Op dit moment ben ik aan het onderzoeken hoe en wat mij het beste ligt, maar ook wat de beste resultaten heeft. De montage is vrij simpel. Schuifloodjes variërend van 40-60gram, een rubberen kraaltje als bescherming van de knoop. Vervolgens een takel met eerst een enkele haak door de kop van de vis, en een dreg net voorbij de rugvin van de aasvis.
Waarom dit onderzoeken? Ik vraag mij een aantal zaken nog af:
- Wat is het nadeel van een enkele haak in de kop van de aasvis. Dit is super stevig voor het werpen van langere afstanden, echter omdat het zo stevig is ook erg lastig om uit de aasvis te slaan tijdens het haken. Tot dusver zijn er ook 3 snoeken alleen op de enkele haak gehaakt, dus het is zeker wel mogelijk.
- Ligt de aasvis misschien verkeerd om? Het wordt veel verteld dat de snoek eerst de kop van een aasvis wegwerkt. Dit zou betekenen dat als je enkele haak in de kop zit, daar ook meteen de onderlijn zit. Dus als de snoek de aasvis bij de kop pakt, hij ook meteen je onderlijn heeft, en deze kan voelen en los kan laten. Kan ik dit weten? Nee. Als een snoek een vis laat liggen of uitspuugt, hoeft niet perse geregistreerd te worden.
Betekent dat als ik dit wil testen dat ik dit veel moet vragen aan andere vissers die ik tegenkom (wat sowieso interessant is om informatie te winnen) of gewoon zelf uit moeten proberen.
Aas
Ook hier is weer veel over te vinden. Zoet- of zoutwater aasvissen. Met dobber visten wij steevast met voorns. Dit leverde veel snoek op. Nu statisch wordt er meer gevist met zeevissen. Ook dit levert vis op. Het is nog te vroeg om te zeggen wat beter werkt. Ik vis nu steevast 1 hengel met bijvoorbeeld een horsmakreel of sardine en de andere hengel met een voorn. Er lijkt zich een voorzichtige trend te ontwikkelen waarbij voorkeur voor zoutwatervis te bespeuren is, echter is dit nu nog te vroeg om te concluderen. Het kan immers ook een toevallige samenloop van omstandigheden zijn. Dat de zoutwater aasvis op de juiste plek ligt, en de voorn niet.
Afsluitend
Aan het eind van het seizoen (tot aan de gesloten tijd) wil ik een statistiek opmaken met informatie over alle vangsten die met statisch doodazen zijn gemaakt. Denk aan diepte, verstreken tijd van inworp tot aanbeet, windrichting, aas etc.
Voor nu zal het veel uitzoeken en proberen zijn. Ik kan in ieder geval melden dat het een investering is die erg veel tijd kan kosten, maar ook erg belonend kan zijn. Er zijn al een aantal 90+, een aantal meters en zelfs een 1.15m gevangen in een maand. Wordt er elke keer gevangen? Nee, zeker niet. Er zijn meer uren en sessies geweest waar niks werd gevangen, dan wel. Maar ook hier geldt, als je eenmaal de stekken en het water kent, kan dit ongetwijfeld een ander beeld gaan geven.
In een volgend artikel wil ik verder ingaan op de beviste wateren, denk hierbij aan bodemverloop en dieptestructuren, het vinden van nieuwe stekken, montage in combinatie met beetmelders en tot slot de aanbeet.
