Lente/Zomer | We mogen weer op roofvissen vissen!

Dropshotten op de IJssel

05 sep 2012

Een paar keer hebben Tim en ik samen in zijn boot gevist in het noorden & oosten van Nederland, maar de laatste keer is toch al een hele tijd terug en daar moest verandering in komen!

Vanmorgen vroeg ging mijn wekker, want ik moest nog minimaal 2uur rijden voordat ik bij Tim zou aankomen. Snel alle spullen bij elkaar geraapt en de auto in gesprongen richting het oosten. toen ik rond 9uur aankwam was Tim al bezig met aas te vangen waarmee we konden gaan dropshotten. Na de emmer goed gevuld te hebben en enkele boterhammen als ontbijt naar binnen te hebben gewerkt werd het tijd om naar de haven te rijden waar Tim zijn nieuwe boot al klaar lag.

Dropshotten op de IJssel

De vismethodes die vandaag aan bod kwamen waren dropshotten met doodaas, dropshotten met shads, werpend vissen en slepend met kunstaas. De eerste stek bestond uit een rij opeenvolgende kribben met ertussen af en toe een diepe put. De perfecte plek om al drop-shottend te werk te gaan. Dit deden we met een druppellood en daarboven een enkele haak gemonteerd die door de kop van de +- 6cm aasvisjes heen gingen.

Al snel wisten we enkele baarzen tussen de 20 en de 30cm te vangen die met korte tikjes duidelijk lieten weten dat ze aan het knabbelen waren. Ineens krijg ik een flinke beuk op mijn hengel (0-12grammer) en mijn hengel staat goed krom, maar niet voor lang. De vis wist zichzelf helaas te lossen.

Nadat we enkele kribben compleet hebben afgevist raakte de aasvisjes langzamerhand op. We besloten om verder te gaan met shads (op dezelfde dropshop montage) wat al snel resulteerde op een tweede harde beuk op mijn hengel. Deze keer was het wel goed raak en het duurde niet lang voor Tim de vis het water uit kon tillen.

Dropshotten op de IJssel

Kort na deze snoek wisten we nog een drietal kleine snoekbaarzen en een zooi baarzen te vangen tot op een gegeven moment er een roofblei aan het wateroppervlak kolken maakte, in een split-second pakte we onze werphengels erbij en begonnen we al werpend met verzwaarde spinners de roofblei te verleiden, maar op 2 missers na pakte dat niet echt succesvol uit.

We besloten een stuk door te varen en nieuwe kribben af te vissen wat al gauw resulteerde op een derde harde beuk. Ook deze keer lukte het me om de snoek in de boot te krijgen en met 80cm, is dat een hele leuke sport op een 0-12grams dropshot hengeltje. Nadat we deze snoek hebben teruggezet kregen we niet veel aanbeten meer op een paar baarsjes na en het begon ook al harder te waaien.

Dropshotten op de IJssel

Tim kwam met het idee om tijdens het terugvaren, tegen de stroming in, met een popper jerk-slepend op roofblei te vissen. Een fantastisch idee, maar dit resulteerde helaas niet op vis.

Toen we aankwamen bij het beginpunt hebben we nog enkele kribben afgevist met de dropshot doodaas/shads opstelling wat nog een paar leuke baarzen in de boot bracht. De wind werd steeds feller, onze magen knorde en de vissen lieten niet meer van zich hoorde en we besloten het vissen te beƫindigen.

Resultaat: 3 kleine snoekbaarzen, plusminus 15 baarzen tussen de 20 en de 30cm, 2 snoeken: 74 en 80cm en enkele missers. Kortom een prima visdagje waarbij ik nieuwe vismethodes heb leren kennen en we een leuke vangst in de boot hebben gesleept.