Lente/Zomer | We mogen weer op roofvissen vissen!

Friesland dag 1; De voorbereiding

17 okt 2010
Friesland dag 1; De voorbereiding

Herfstvakantie. Mijn moeder staat om half 12 voor de deur. Ze zal vandaag voor het vervoer zorgen richting Friesland. Erg handig, aangezien ik nu niet met het openbaar vervoer hoef te gaan. Ze was toevallig in de buurt en kon mij hierdoor ophalen om vervolgens samen met de auto richting het Friesse Koudum te rijden.

De afgelopen dagen stonden al in het kader van voorbereiding. Bar weinig snoek heb ik dit jaar gevangen, desalniettemin heb ik erg genoten van het vissen dit jaar. Uitstapjes met de boot, nieuw (stromend) water verkennen, mooie natuur en leuke vissen. Weliswaar geen snoek, maar baars heb ik in overvloed gevangen. Een erg mooie vis en een genot om te vangen. De sessies op snoek waren veelal kort en op nieuw water, voor mij een lastige combinatie om aan de vis te komen. Vandaar de voorbereiding van afgelopen dagen.
Ik wil toch wel erg graag een snoek vangen! Het liefst een mooie grote, maar uberhaubt een snoek, daar doe ik het voor. Natuurlijk droomt iedere visser van de snoek die de 3 cijfers haalt, zo ook ik, het water tekent zich ervoor, nu moet ik er nog klaar voor zijn.
Afgelopen vrijdag in de viswinkel, ik had besloten mijn karperhengels om te tunen tot doodaas hengels, om deze ook voor altijd zo te laten. Nieuwe gevlochten lijn werd gekocht, snoekdobbers, een zeildobber, wartels, sleeves, staaldraad, dreggen, lood. Alle benodigdheden om klaar te zijn voor de doodaasvisserij.

Alleen nu, ik ben in Friesland, maar dit is voor mij weer onbekend water. Ik heb hier welgeteld 2 snoeken gevangen, uiteraard prima, maar ik heb hier ook maar 4x gevist. Mijn jachtterrein betreft een grote verbindingsvaart tussen de Fluezen en het Ijsselmeer, en daarbij een mooie jachtwerf. Vanmiddag de takels gemaakt, hengels startklaar en net voor het eten nog even snel de werf in om de zeildobber uit te proberen (dit is compleet nieuw voor mij). Je zal natuurlijk net zien, altijd wind in Friesland, behalve op het moment dat ik mijn zeildobber uit wil proberen... Het zag er toch leuk uit, dus ik ben tevreden.

Vaste hengel erbij, wormpje eraan, en wachten maar. Dit wachten werd al snel een uur. Hmm nog geen beet, ach, ik zit lekker in de zon. Plots besloot mijn dobber om zo diep te gaan, dat ik nog geen eens meer mijn dobber zag. Ik sla aan, logisch, vaste hengel kraakt, buigt door, ver door, en misschien toch maar gelukkig schoot de haak los met als overblijfsel een erg grote kolk. Actie! maar ik denk dat als de vis was blijven zitten dat ik daarna geen lijn/haak meer over had. Weet niet wat het was, maar in ieder geval veel te groot voor mijn vaste hengel. Even later weer beet. Een leuke voorn van pakweg 20cm kwam naar boven.

Friesland dag 1; De voorbereiding

Dan kan je denken, te groot? Ja, want omdat het nieuw water is ga ik lekker experimenteren. De zak met sardienes zijn al aangeschaft, dit wordt mijn 'grote' aas. Aan de andere hengel wilde ik gaan vissen met een kleiner slag aasvis, vandaar dat deze te groot was. Al snel had ik het truukje door hoe ik snel aan beet, dus vis, kon komen. Dit resulteerde al gauw in een beoogd aasvisje.

Friesland dag 1; De voorbereiding

Op de foto's lijken beide voornen praktisch even groot, maar goed, optisch bedrog, laat ik het daar op houden. De voorn testte hoe hard mijn tang was. Test geslaagd. Voorn onder de zeildobber die lekker ging dobberen op het windstille water, maar het ging om het idee.
Verder nog een paar kleine visjes gevangen die nu heerlijk in de vriezer liggen te wachten op morgen. Een leuke voorbereiding, morgen de echte slag op snoek! Ik ben benieuwd!

Groet,
Daan.