Winter | De eerste nachtvorst is een feit. Doodazen maar!

Snoeken met senior toad in de zomer

14 aug 2012
Snoeken met senior toad in de zomer

Vanmorgen vroeg zette ik de computer aan om wat nieuw viswater te bestuderen op google maps; Iets wat mensen al gauw onderschatten. Je kan met verkeersview, satelietview en streetview ontzettend veel achterhalen als het neerkomt op visplekken. Het enige nadeel wat ik tot nu toe heb ontdekt is dat het seizoen waarin de foto is genomen niet altijd overeen komt met het seizoen van nu. Wat ik daarmee bedoel is dat het soms vol zit met riet of waterplanten wat niet op de streetview stond.

Lees meer over visstekken zoeken met Google Maps

Na een paar klikken in de omgeving van mijn woonplaats was het voor mij al duidelijk. Rietkraag, waterlelies en overhangende bomen. Ideaal voor de senior toad! Niet veel later parkeerde ik de auto om de hoek en liet ik de senior toad dansen over de leliebladen. Aangezien de eerste sloot nogal veel waterplanten bevatte heb ik de stinger (extra onderlijn met een dreg) eraf gehaald. Op deze manier kan je mooi in het riet gooien en de senior toad uit het riet trekken in het water laten landen zodat het een kikker simuleert. In deze sloot was er niet veel aktie van witvis of roofvis dus ik besloot om verder te gaan naar sloot 2.

Sloot 2 zag er ook veelbelovend uit: een brede rietkraag en veel plekken met beschutting. Zoals eerder besproken gooide ik de senior toad in het riet en trok het terug in het water. Op dat moment dook er een forse snoek op de toad en ik moest mijzelf inhouden niet meteen aan te slaan. Ik wachtte een paar seconden en sloeg goed aan, hangen! dacht ik. Echter dat meneer de snoek daar anders over; enkele tientallen secondes later liet hij de toad los (toch jammer dat ik de stinger eraf heb gehaald eerder die dag).

Ik ben nog een tijdje blijven werpen op de plek des onheils maar dat mocht niet baten. Onderweg naar huis belde Remco of ik die avond wilde gaan snoeken. Niet veel later zat ik achter mijn computer een leuke visstek voor die avond op te zoeken. Dit keer zocht ik een sloot in een iets rustigere omgeving: boeren gehuchten, molens, lelies, ver van de bewoonde wereld.

Snel even eten en de spulletjes bij elkaar rapen en opweg naar Remco. Na een tiental riegelweggetjes en boerenpaden afgereden te hebben kwamen we aan bij de door google streetview beloofte visplek:

Snoeken met senior toad in de zomer Snoeken met senior toad in de zomer

Remco begon te vissen met een spinnerbait en ik met de senior toad; perfect aas voor sloten waarbij de kant vol zit met lelies. In het water zelf zaten haast geen waterplanten dus de stinger mocht er weer op. Mijn strategie was om iets voorbij de lelierand te gooien en de toad binnen te trekken het water in om zo de snoeken te verleiden. Binnen 15 minuten was het raak voor mij: een kleine snoek pakte de toad gretig en wou de stinger niet meer loslaten. Remco pakte de snoek, maakte snel een foto en ik zette hem terug het water in.

Vol goede moed gingen we verder, maar de snoek liet zich niet meer zien. Het was inmiddels al wat later op de avond en we besloten naar stek nummer 2 te gaan; een ingang van een haven met rivierversmallingen, een brug en een sluisje. Ik besloot met de ultra light baarshengel en kleine hornets te gaan vissen op baars en Remco bleef doorgaan op snoek.

Eerst bleef het akelig stil op een paar baarsvolgers na, maar dat veranderde gauw toen we naar het sluisje gingen. In de eerste 10 worpen had ik 3 baarzen van +- 28cm en 2 kleinere. Remco die met een reel vist had het nogal moeilijk met het lichte aas en hield het bij 1 volger. Toen de baarzen het lieten afweten en het donker begon te worden keerde we terug naar huis na een lekker dagje aan de waterkant.