Lente/Zomer | We mogen weer op roofvissen vissen!

Visfoto's achteraf optimaliseren

30 okt 2012
Visfoto's achteraf optimaliseren

Elke visfoto die je schiet is anders; de belichting, witbalans, stand van de zon, kleur van de omgeving, positie van de visser/de vis en dan ben ik nog niet eens begonnen over diegene die de foto schiet. Soms vang je die kneiter van een vis maar de enige fotograaf in de buurt is de voorbijganger die helaas niet al te kundig is op het gebied van fotografie. Het kan ook zijn dat je selftimer een slechter resultaat gaf dan dat je oorspronkelijk hoopte.

Om toch tot een mooi resultaat te komen wil ik graag vertellen hoe ik mijn visfoto’s achteraf opfris met de volgende punten: rechte horizon, croppen, levels, contrast, kleurtinten aanpassen, resizen en scherper maken.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Tools

Het programma wat ik gebruik is Photoshop, het aanschaffen kost veel geld en ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar op zit te wachten. Gelukkig hebben de mensen van Pixlr daar over nagedacht en hebben ze een online gratis Photoshop gelanceerd.

Het programma is nagenoeg hetzelfde maar mist wel een paar kleine onderdelen.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Horizon rechtzetten (Photoshop)

Vooral als je vist op open water is de kans groot dat het erg opvalt dat de horizon op de foto niet recht staat. Dit is vrij snel te verhelpen en ik zal je vertellen hoe.

Met de ruler tool kan je een lijn trekken langs de horizon zoals hieronder afgebeeld (rechtsboven de vis). Waarna je naar Image > Rotate Canvas > Arbitrary kan gaan en de vooringestelde gegevens accepteren door op OK te klikken. De foto wordt gedraaid zodat de horizon perfect recht staat.

Visfoto's achteraf optimaliseren

De volgende stap is om met de crop tool een selectie te maken. De kunst is om een zo groot mogelijke selectie te maken zonder schuine lijnen te hebben geselecteerd en die te accepteren. In onderstaande afbeelding heb ik wel een schuine lijn bovenaan de foto. Dit kan wel omdat de lucht een egale kleur is en daarom makkelijk te clonen.

Een rechte foto verschijnt waar je verder mee aan de slag kan gaan.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Horizon rechtzetten (Pixlr)

Omdat je met Pixlr Photoshop geen horizon kan rechtzetten heb ik een andere manier gevonden hoe je het daar kan doen.

- Open de afbeelding die op je computer staat
- Klik op Taal > English
- Klik op Layer > New layer
- Kies de drawing tool zoals hieronder afgebeeld
- Maak een smalle balk die je uitlijnt op het midden van de horizon (zie zwarte balk)

Visfoto's achteraf optimaliseren

- Klik rechts in het layer venster op de background layer (waar de foto staat)
- Klik op Edit > Free transform en ga met je muis net iets buiten de afbeelding staan zodat je een draai-muis-icoon ziet.
- Klik en draai de foto totdat deze recht is uitgelijnd op de zwarte balk (hieronder weergegeven) en druk op enter
- Klik op layer 1 in het layer venster (rechter sidebar) en klik op de prullenbak om deze laag te verwijderen.
- De stappen die je hierna moet uitvoeren staan beschreven bij de horizon rechtzetten

Visfoto's achteraf optimaliseren

Het eindresultaat mag er wezen. bij deze foto is er helaas niet genoeg ruimte rechts van de staart om deze er geheel op te laten.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Crop

Croppen is een ander woord voor uitknippen. En dat is wat we gaan doen. Vaak zitten er loze ruimtes op foto's die de focus van de vis af kunnen halen. Volgens geleerden is het het beste om de vis niet in het midden van de foto te zetten maar op één van de rode stippen in de onderstaande afbeelding. Dit zijn de punten waar de witte lijnen elkaar kruisen.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Zodoende heb ik onderstaande foto aangepast in een breedbeeld vorm; een vorm waar mijn voorkeur naar uit gaat.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Levels en contrast

Als de foto een rechte horizon heeft en goed gecropt is, is het de taak om de levels bij te stellen. Dit zorgt ervoor dat de foto minder flets wordt en de zwart t/m wit tinten goed gebalanceerd zijn.

Om dit in te stellen ga je naar Image > Adjustments > Levels (Photoshop) of Adjustment > Levels (Pixlr). Vervolgens krijg je een grafiek te zien die bij elke foto anders zal zijn. De bedoeling is dat er een “berg” moet zijn van links tot en met rechts. Als dit niet het geval is, zoals hieronder afbeeld dan versleep je het zwarte driehoekje zover dat het de voet van de “berg” aanraakt (hieronder is dat bij 6). En het witte driehoekje versleep je tot de voet aan de rechterkant (hieronder is dat bij 210) en klik je op OK. De foto zal van kleur veranderen als je de driehoekjes versleept.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Contrast is het versterken of verzwakken van kleuren tegenover elkaar. Hier is geen vaste regeling voor, dat doe je eigenlijk meer op smaak.

Ga naar Image > Auto Contrast / Image > Adjustments > Brightness & Contrast (Photoshop) of Adjustment > Brightness & Contrast (Pixlr). Zelf kies ik ervoor om auto contrast te gebruiken en dit zachtjes aan te passen naar smaak.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Kleuren opfrissen

Kleur optimalisatie is optioneel, zelf gebruik ik het altijd, alleen niet elke keer even krachtig.
Om bij de kleur-instellingen te komen ga je naar: Image > Adjustments > Hue/Saturation (Photoshop) of Adjustment > Hue & Saturation (Pixlr) en pas de green en blue saturation naar +6. Green en blue doe ik omdat er eigenlijk altijd wel gras en water/lucht op de foto staan wat ik graag subtiel naar voren laat komen. Wat je ook kan doen is de master saturation naar +6 te zetten zodat alle kleuren in de foto iets meer er uit springen. De hoeveelheid van 6 kan je varieren naar smaak. Onderstaand heb ik master op +6 staan en klik je op OK (Pixlr ondersteunt alleen master).

Visfoto's achteraf optimaliseren

Resizen en verscherpen

De volgende stap is om de foto kleiner te maken. je wilt tenslotte niet dat je foto van 3-5mb op internet komt te staan die breder is dan enkele pagina’s bij elkaar opgeteld. Naar mate internet, beeldschermen en websites vorderen zullen de standaarden steeds groter worden, maar op dit moment zou ik kiezen om de foto tussen de 600 en de 800 pixels breed. Met een variabele hoogte. Op deze manier behoud je wel de details maar is het klein genoeg om het op internet aan te bieden.

Resizen doe je door naar Image > Image size te gaan en vul bij breedte 800 in en klik op OK. Het programma zal de foto verkleinen. Omdat het programma pixels samenvoegt en je geen kwaliteit wilt verliezen is het noodzakelijk om de foto iets te verscherpen. De verscherp functie moet je zo minimaal mogelijk gebruiken anders zal de foto erg hard overkomen.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Om een foto te verscherpen ga je naar: Filter > Sharpen > Unsharp mask (Photoshop) of Filter > Unsharp mask (Pixlr).

Ik raad aan om de volgende instellingen te gebruiken: Amount: 10, raduis 1,0 pixels en threshold op 0 en klik op OK. Vervolgens ga je naar Filter en klik je de bovenste optie aan (deze herhaalt de 10% unsharpen mask). Voer dit zo vaak uit als je wilt, maar ik raad aan om dit zo weinig mogelijk te doen. één keer 10% plus één keer herhaling is meer dan voldoende.

Visfoto's achteraf optimaliseren

Het enige wat nu nog te doen staat, is het opslaan van de afbeelding. Het handigste is om de foto op te slaan op een andere naam/een toevoeging achter de naam om zodoende je originele foto’s te behouden.

Zie hieronder het eindresultaat van bovenstaande stappen:

Visfoto's achteraf optimaliseren

Conclusie

De in het artikel besproken technieken zijn geen gouden regels, het is hoe ik het graag doe. Het werkt in principe op elke foto, alleen zal het effect op de ene foto groter zijn dan op de andere.

Het lijkt allemaal ingewikkeld, maar na een paar minuten oefenen valt het reuze mee en het resultaat mag er wezen. Ik hoop dat ik een steentje heb bijgedragen aan de o-zo-mooie herinneringen van de bijzondere vismomenten.

Als er genoeg animo is wil ik best een artikel schrijven over het maken van de visfoto’s om tot nog betere resultaten te komen.